Vogels

Begin maar gewoon

Soms dan loop ik weken met een idee in mijn hoofd en wacht ik tot het moment ‘rijp’ is om met het idee aan de slag te gaan. Dat mijmeren over iets dat je wilt maken kan heel fijn zijn, maar kan ook zo lang doorgaan dat ik steeds maar niet begin. Misschien ook een gevoel van het dan meteen goed te willen doen?

Veel ideeën

De afgelopen weken had ik het weer. Na een mooie zomervakantie, wilde ik aan de slag. Nieuwe landschappen, zeefdrukken, een kinderboekidee uitwerken, kerstkaarten ontwerpen… en ik viel stil en deed vooral administratieve taken. Ik ging bezig met een wholesale catalogus, maar tekende of schilderde niet. Tot ik bedacht, oké misschien moet ik gewoon beginnen. Niet meteen willen dat het perfect wordt. Gewoon een beetje proberen.

Aan de slag!

Als houvast koos ik een foto uit mijn archief van een mooi boslandschap en begon ik met een laag aquarel. Daarna verder met gouache en potloden. Iedere dag schilderde ik een stukje verder. Ik probeerde het idee los te laten om het schilderij in één middag klaar te hebben. Sommige momenten dacht ik: wat wordt dit? Misschien moet ik stoppen. En andere momenten kon ik er compleet in opgaan, een laagje potlood hier, een laagje gouache daar en zag ik steeds meer een schilderij ontstaan.

Het proces

Onderstaande filmpje (reel) op Instagram laat het proces zien.

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Friedolien (@friedolien.nl)

Uiteindelijk ben ik blij dat ik weer begonnen ben. Ik heb weer zin om te maken. Oftewel, twijfel je? Begin maar gewoon! Dan kunnen er mooie dingen ontstaan. Iets wat ik mezelf wil helpen herinneren en misschien helpt het jou ook.

“If a man will begin with certainties, he shall end in doubts; but if he will be content to begin with doubts, he shall end in certainties.”

– Francis Bacon